Moeten schouwveger erkend zijn door de overheid?

schoorsteenveger erkenning

Moeten schoorsteenvegers erkend zijn?

Schoorsteenvegers moeten niet erkend zijn door een overheidsinstantie. Eender wie mag zichzelf schoorsteenveger noemen. Je doet er dus goed aan om iemand te zoeken met een goede reputatie en verstand van zaken.

Technici voor onderhoud van centraal stooktoestel

Technici of chauffagisten die je centraal stooktoestel (gasketel, mazoutketel, …) keuren, moeten wel erkend zijn bij de Vlaamse overheid!

Voor het onderhoud van gasketels bestaan er verschillende erkenningen afhankelijk van het type toestel:

  • G1: stooktoestel aangesloten op een schoorsteen of rookgasafvoerkanaal, waarbij de verbrandingslucht ontnomen wordt uit het stooklokaal;
  • G2: stooktoestel waarvan de verbrandingskamer gesloten is ten opzichte van het stooklokaal en waarbij de leidingen voor de aanvoer van de verbrandingslucht en de afvoer van de rookgassen en het eindstuk een geheel met het toestel vormen;
  • G3: gasketel met ventilatorbrander.

Vooraleer de technicus te laten komen kijk je best na of hij de juiste erkenning heeft. Dit kan op de site van het departement LNE.

Een erkenning betekent natuurlijk niet noodzakelijk dat de persoon of firma een goede job zal doen. Ook voor voor de reiniging van je centraal stooktoestel zoek je best vakmannen met een goede reputatie.